Gyermekpszichodráma

A gyermekpszichodráma módszerét 5-6 éves óvodás korosztálytól egészen a kiskamasz korig használjuk intézetünkben. Bizonyos gyermekek érzelmi problémája csoportterápiás módszerrel igazán megközelíthető, illetve vannak olyan helyzetek, amelyben a gyermeknek kortársai jelenlétére van szüksége problémája megoldásához (pl. beilleszkedési nehézségek).

A heti gyakorisággal történő pszichodráma foglalkozásokat két szakember vezeti, hogy a csoport összetételtől függően 5-8 gyermeknek biztonságos, figyelő hátteret biztosítson.
A meséket, amiket eljátszunk a foglalkozásokon, a gyermekek hozzák. Ez lehet egy egész történet, de lehet csak egy részlet is. Minden gyermek azzal érkezik, ami leginkább foglakoztatja, ami nyomasztja, ami miatt szomorú, vagy amiért éppen nagyon boldog. A történet szerepeit mindenki maga választja, és a szereplő mondanivalóját is saját személyisége alapján formázza.
Varázslatos átváltozásokra, eddig ki nem próbált karakterek megformálására, ki nem mondott érzések megjelenítésére van lehetőségük szimbolikus térben egy biztonságos környezetben.
Az óra végén kis beszélgetéssel összegezzük a tapasztalatokat és búcsúzunk a következő találkozásig.
A szülőkkel a terápiás munka elején és végén is találkozunk megbeszélve az otthoni és a csoportbeli tapasztalatokat.