Orrhangzós beszéd terápiája

Mikor beszélünk orrhangzós beszédről?

Amikor a beszéd hangszíne megváltozik. Az orrhangok (m,n,ny) ejtése nem tiszta, elvesztik orrhangzósságukat vagy a nem orrhangok válnak orrhangzóssá. Továbbá fejlődési rendellenesség is okozhatja az orrhangzós színezetű beszédet. Ezesetben a lágyszájpad hiányzik, esetleg hiányos. Nem képez zárat a szájüreg és az orrüreg között, így akkor is áramlik levegő az orrba, amikor nem kellene.

A helytelen hangképzés nemcsak a kiejtést, hanem a hangszínt is megváltoztathatja, emiatt a beszéd nehezen érthetővé válik.

 

Mi a teendő?

Amennyiben a szülők úgy vélik, hogy orrhangzós beszéd állhat fenn a gyermeküknél, mindenképpen keressenek fel egy fül-orr-gégész szakembert, aki megállapítja, hogy anatómiai eltérés, vagy működésbeli probléma van a háttérben.

Miután kiderült, hogy milyen típusú orrhangzós beszéddel állunk szemben, a Pesti út 82. alatt lévő Pedagógiai Szakszolgálatnál kell jelentkezni a terápiára, a jelentkezési lap kitöltésével.

A terápiák az ambulancián kis csoportban zajlanak, hétköznap délutánonként.

 

Terápia

Az intenzív, műtét utáni beszédjavítási szakasz, tehát a rendszeres logopédiai beszédfoglalkozások az orrhangzósság anatómiai feltételeinek részleges illetve teljes műtéti megoldása után kezdődhet meg.

 

A logopédiai terápia előkészítő–alapozó szakasza:

 

 1. ajaktorna: a koordinált ajakmozgások kialakítását elősegítő gyakorlatok (ajakterpesztés, zárás, alsó-felső ajak összedörzsölése, cuppantás stb.)
  • játékos hangutánzások vokálisokkal
  • ajakizmok erősítése (cérnaszál, papírszelet, fogpiszkáló megtartása két ajak között)

 

 1. légzéstorna: orr– és szájlégzés differenciálása illetve a szájlégzés kialakításának játékos előkészítése (papírfigurák, vatta, tollpihe, síp, játéktrombita, szájharmonika, pingpong labda, gumikesztyű, lufi fújása, szívószállal folyadékivás, szívószállal pattogatott kukorica összeszedése, szappanbuborék fújása)
 • hangutánzó gyakorlatok: bagoly hu-hu, nevetés ha-ha, csúfolódás he-he, boszorkány hi-hi, lovacskázás hó-hó

Ezeket különböző magasságban, váltakozó hangerővel kell mondani.

 

 1. nyelvtorna: a nyelvtest érzékenységének fejlesztése és a koordinált nyelvmozgások kialakítása
 • pöszeségnél alkalmazott gyakorlatok

 

 1. szájpadtorna:
 • rágógyakorlatok (darabos étel és rágógumi rendszeres rágása)
 • ásítógyakorlatok: száj ki-be csukása
 • arcfelfúvás: minél több levegő összesűrítése szájüregben

 

 1. rezonanciagyakorlatok: az orron át kiáramló levegő kibocsátásával elősegítjük az orális, nazális ejtési mozzanatok tudatos differenciálását
 • m, ny, n folyamatos hangoztatása

Az előkészítő gyakorlatok után egyéni kezelési tervet kell összeállítani.

 

Felhasznált irodalom:

 1. https://demoszthenesz.hu/beszedhibakrol/orrhangzos-beszed/
 2. Hirschberg Jenő (2011): Orrhangzós beszéd. In: Gyógypedagógiai Szemle 2011. 1. szám. Letöltés: https://www.prae.hu/prae/gyosze.php?menu_id=102&jid=35&jaid=512
 3. http://www.tereznev.gportal.hu/gindex.php?pg=31394579&nid=5285586